WOORDENBRIJ

WOORDENBRIJ

Het schrijven van een tekst die lekker leest en de aandacht vasthoudt, is vakwerk en niet voor iedereen weggelegd. Menigeen denkt echter vrij denigrerend dat communicatiemeisjes, alleen die term al, te duur betaalde secretaresses zijn. Ofwel dat ze niets kunnen of iets dat juist iedereen kan, daarmee overigens ook secretaresses bepaald niet vlijend wegzettend. Beheers je de Nederlandse grammatica, spellings- en stijlregels echter niet, dan krijg je het volgende:

‘Op de dag zelf hebben de afdelingen Proeftuin, Marketing en Sales nog heel veel werk verzet om de hele ruimte voor het kantoor van HP3 om te toveren tot een mooie showruimte en de ‘laatste puntjes zijn op de i gezet’ in de bloeiproef die er heel mooi bij stond.’

Dit is een janboel. Een eindeloze zin waarin de woordvolgorde van de hoofd- en bijzinnen niet klopt, het onderwerp van de bijzin niet overeenkomt met het lijdend voorwerp of het indirecte object van de hoofdzin, en de interpunctie volledig z’n doel voorbij schiet. ‘De laatste puntjes op de i zetten’ in de voorbeeldzin is bijvoorbeeld helemaal niet ironisch bedoeld, noch is het een citaat of een zelfbedacht woord.  Ergens een punt plaatsen en een nieuwe zin beginnen, had de tekst ook leesbaarder gemaakt, evenals het gebruik van komma’s.

Goed schrijven is dus vakwerk. Het is echter ook wel prettig dat niet iedereen kan schrijven, anders hadden communicatiemeisjes zoals ik immers geen werk meer.