Lastige keuze

Lastige keuze

Menukaarten zijn voer voor taalpuriteinen. Heerlijk al die bijzondere gerechten, die je er vindt. Mischien wel voor de smaakpapillen, maar niet altijd voor het kritische lezersoog. In een overigens heel gezellig eetcafé met vriendelijke bediening werd ik deze week weer eens op mijn culinaire taalwenken bediend.

In de lijst met voorgerechten kwam ik allereerst een bijzondere smaak tegen: bitterig. Natuurlijk begrijp ik wel wat de schrijver bedoelt, maar het woord bestaat niet. In de hele serie van smaken die het gerecht typeren, is het woord zelfs onlogisch. Er was namelijk sprake van een ‘combi van zoet, zout, zuur en …’ en jawel toen volgde ‘bitterig’. Misschien wilde de schrijver deze smaak iets afzwakken. Schattig klinkt het in ieder geval wel. Om niet zelf als bitter te worden bestempeld dus door met het tweede kaartraadsel.

Wederom in de lijst met voorgerechten, kwam ik vervolgens de ‘getruffelde mayonaise’ tegen. Die bestaat dus niet. Waarschijnlijk bedoelde de schrijver hier dat het om mayonaise met truffelsmaak gaat, maar het kan ook gaan om mayonaise die niet helemaal goed snik is. Getruffeld dus. Die associatie roept getruffeld bij mij op. Of misschien gaat het om mayonaise die gemetseld is. Getruffeld lijkt getroffeld, dat ook niet bestaat, maar dicht bij het woord troffel komt. Het driehoekige metalen blad met handvat waarmee je kan metselen. Bitterig is-ie vast niet, de getruffelde mayonaise.

Ter voorkoming van welke smaakteleurstelling dan ook heb ik de bitterige combi en de getruffelde mayonaise aan mij voorbij laten gaan en gekozen voor de crab cakes. Of liever gezegd krabcakejes, maar over dit Nederengels ben ik niet gevallen. Ik ben gaan eten.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*