Structopaten & Savvy PR Managers

Structopaten & Savvy PR Managers

Soms zijn woorden gewoon mooi. Omdat ze lekker ‘bekken’, je er meteen een beeld of gevoel bij hebt of omdat ze grappig zijn. Vorige week noemde een verslaggever op radio 1 Louis van Gaal een structopaat. Heerlijk woord. Ik heb er meteen een beeld bij. Het past.

Datzelfde had ik met de savvy PR manager die ik onlangs in een personeelsadvertentie tegenkwam. Hoewel daar gespeld als savy, wat heel jammer is wanneer je je als werving- en selectiebureau gespecialiseerd hebt in communicatiefuncties en een correcte spelling in advertenties dus wel het minste zou moeten zijn om zorg voor te dragen, vond ik ook dat meteen een mooi woord. Niet per se passend, omdat savvy bij mij persoonlijk een beeld oproept van een zwerver/losbol of iets als ruw/ongemanierd, maar wel anders.

Willem van der Does, hoogleraar experimentele psychopathologie, schreef het boek Zo ben ik nu eenmaal! Lastpakken, angsthazen en buitenbeentjes. Een boek over persoonlijkheden en persoonlijkheidsstoornissen. De structopaat past in mijn optiek uitstekend bij zijn beschrijving van de dwangmatige persoonlijkheid. Eens kijken of er voor iedere persoonlijkheid die hij beschrijft een mooi woord te bedenken is of misschien al bestaat.

Als eerste voor de narcistische persoonlijkheid. Die doet mij denken aan een selfie, maar dan in extreme vorm. Is een narcist misschien een selfie XL? Of een selfiepaat?
De vermijdende persoonlijkheid kent schaamte en faalangst. Het is een angsthaas. Maar dat woord is een beetje oubollig. Niet zo spannend. Wat denken jullie van bibberkont? Of misschien een struiskip?
De theatrale persoonlijkheid wil aandacht, aandacht en nog eens aandacht. Typisch een geval van een ieniemieniemanimo toch? Of een hittepetit.Ben je hulpeloos en onderdanig dan ben je een afhankelijke persoonlijkheid. Een echte kweenie . Egoïstisch en meedogenloos zijn de antisociale persoonlijkheden. De terminators of de lijkenpikkers.
De buitenbeentjes ten slotte zijn de vreemde, excentrieke persoonlijkheden. De gladibolen en typimofielen.

Afijn, mooie woorden horen of lezen is een ding. Ze zelf bedenken is twee. Ik heb een eerste poging gedaan, geïnspireerd door de structopaat. Originele suggesties zijn welkom.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*