Louis doet het ook

Louis doet het ook

Johan Cruijff heeft de naam, maar Louis van Gaal doet het ook. Onbegrijpelijke taal uitslaan. Afgelopen week sprak hij over Nigel de Jong als zijn ‘chef incidentele pressing’. In ieder interview en krantenartikel kwam de uitdrukking terug, maar niemand die zich afvroeg  wat een ‘chef incidentele pressing’ is of doet. Kennelijk geldt hier dat ‘je het pas gaat zien als je het door hebt’. Of toch niet?

Volgens Van Dale is een chef het hoofd van een afdeling of de superieur waaronder je werkt. Incidenteel betekent toevallig of nu en dan. Pressing vinden we niet in Van Dale, want met dat woord voegde Louis plotseling een Engelse component toe aan zijn uitdrukking. Merriam-Webster’s biedt uitkomst. Pressing gebruikt als bijvoeglijk naamwoord betekent erg belangrijk of onmiddellijk aandacht vragend. Het werkwoord to press betekent letterlijk handelen door constant duwen of in overdrachtelijke zin invloed uitoefenen.  Dit geheel maakt van Nigel de Jong dus het hoofd toevallig invloed uitoefenen of de nu en dan onmiddellijk aandacht vragende superieur. Twee bijzondere functies.

Natuurlijk weet ik ook wel dat pressievoetbal een bepaalde manier van spelen is. Voetbaltrainer Co Adriaanse legde in Studio Brasil al eerder haarfijn uit wat pressievoetbal inhoudt. ‘Wanneer je pressievoetbal speelt, maken alle linies in het team het speelveld van de tegenstander kleiner. Je duwt de tegenstander steeds verder terug. Blokt hun aanvallen.’

De uitleg van Co Adriaanse maakt niet alleen duidelijk hoe we pressing moeten interpreteren, maar ook dat pressievoetbal niet iets incidenteels is. Het is een speelwijze of tactiek.

Uitleggen wat een chef incidentele pressing is, moet je misschien gewoon niet willen doen. Hou je van voetbal en heb je Nigel de Jong wel eens zien spelen, dan begrijp je Louis vanzelf. Chef incidentele pressing voegen we toe aan zijn lijstje fameuze uitspraken en laten we duimen dat een eerdere uitspraak van die lijst waarheid wordt:

‘Wij zijn de beste! Wij zijn de beste! En niet alleen van Amsterdam, maar ook van Rotterdam. En ook van Eindhoven. En ook van Europa. En dus zijn we de beste van de wereld!’

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*